DDGS kukurydziany

Suchy, Energia, Bydło mleczne, Bydło mięsne, Białko

Opis

DDGS kukurydziany jest wytwarzany w procesie produkcji etanolu ze skrobi kukurydzianej. Skrobia kukurydziana jest przekształcana w cukry przy pomocy enzymów. Cukry te są poddawane fermentacji przy użyciu drożdży, co skutkuje powstaniem etalonu. Etanol zostaje oddzielony od pozostałych składników, a pozostały, bogaty w białko produkt poddawany jest suszeniu: Susz wywarowy kukurydziany DDGS.

Charakterystyka

DDGS kukurydziany cechuje się wysoką zawartością wartościowego białka.  Znaczną część tego białka (około 60%) stanowi białko niepodlegające rozkładowi w żwaczu i trawione bezpośrednio w jelicie cienkim. Skutkuje to wysoką zawartością białka DVE (białko „chronione” - trawione w jelicie). Wysoka zawartość białka DVE stymuluje wytwarzanie mleka i białek mleka.
Ponadto, część tego białka pochodzi z drożdży, które są wykorzystywane w procesie fermentacji. Dlatego właśnie białko to zbudowane jest z bardzo dobrych aminokwasów. SDDGS kukurydziany cechuje się wysoką strawnością, co sprawia, że ma on wysoką wartość energetyczną.

Połączenie wysokiej zawartości białka DVE, dobrej jakości aminokwasów oraz wysokiej strawności sprawia, że sDDGS kukurydziany stanowi wartościowe źródło białka i energii dla bydła mlecznego i mięsnego. DDGS kukurydziany może z powodzeniem zastąpić inne źródła białka, takie jak mączka sojowa i śruta rzepakowa.

Porady dotyczące przechowywania, zastosowania i okresu trwałości

DDGS kukurydziany należy magazynować w środowisku wolnym od wilgoci. Należy go przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Okres przydatności suszu wywarowego kukurydzianego DDGS do spożycia wynosi maksymalnie do jednego sys miesięcy przy założeniu, że rolnik stosuje się do powyższych wskazówek dotyczących magazynowania.

Specyfikacja Techniczna

Sucha masa
903 g
Białko surowe
297 g
Tłuszcz surowy
138 g
Włókno surowe
74 g
Popiół surowy
49 g
Skrobia
37 g
Skrobia trawiona w jelicie
32 g
Cukier
19 g
Kwas mlekowy
38 g
Wapń (Ca)
0,2 g
Fosfor (P)
9,1 g
Magnez (Mg)
3,4 g
Sód (Na)
3,1 g
Potas (K)
12,6 g
Chlor (Cl)
1,7 g
VEM
1298
VEVI
1411
DVE 2007
201 g
OEB 2007
53 g
OEB2 2007
17 g
FOSp
381 g
FOSp2/FOSp
0,33
MEr
14,17 MJ
nXP
208 g
RNB
14 g
MEr (INRA)
14,75 MJ
NEL (INRA)
9,6
UFL
1,30
UFV
1,28
PDIA
130
PDIE
180 g
PDIN
218 g

Najnowsza Zmiana 05-05-2021

Powyższe dane są wartościami uśrednionymi. Producent zastrzega sobie prawo do wprowadzenia zmian w składzie produktu.

Korzystamy z plików cookie w celach funkcjonalnych, analitycznych i marketingowych, aby zagwarantować właściwe funkcjonowanie naszej strony oraz zwiększyć jej przyjazność dla użytkownika. Polityka dotycząca plików cookie dostępna jest tutaj.