Otręby pszenne

Suchy, Bydło mleczne, Bydło mięsne, Białko

Opis

Otręby pszenne stanowią współprodukt powstający podczas mielenia na sucho pszenicy na mąkę. Składają się one z zewnętrznych powłok ziarna pszenicy połączonych z niewielkimi ilościami bielma skrobiowego.

Charakterystyka

Otręby pszenne cechuje dobry smak oraz umiarkowana zawartość białka, surowego błonnika i skrobi. Ze względu na takie połączenie składników odżywczych, otręby pszenne można z łatwością włączyć do różnych dawek żywieniowych i będą one stanowiły wartościowe dopełnienie dawki przeznaczonej dla bydła mlecznego i mięsnego. Otręby pszenne zawierają ciężkostrawny błonnik, który może pomóc w spowolnieniu procesu trawienia dawek, które ulegają zbyt szybkiej fermentacji w żwaczu.

Porady dotyczące przechowywania, zastosowania i okresu trwałości

Otręby pszenne należy magazynować w środowisku wolnym od wilgoci. Należy je przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Okres przydatności otrąb pszennych do spożycia wynosi maksymalnie do 6 miesięcy przy założeniu, że rolnik stosuje się do powyższych wskazówek dotyczących magazynowania.

Specyfikacja Techniczna

Sucha masa
855 g
Białko surowe
177 g
Tłuszcz surowy
47 g
Włókno surowe
99 g
Popiół surowy
58 g
Skrobia
252 g
Skrobia trawiona w jelicie
25 g
Cukier
69 g
Wapń (Ca)
1,2 g
Fosfor (P)
12,3 g
Sód (Na)
0,2 g
Potas (K)
15,4 g
Chlor (Cl)
0,7 g
VEM
955
VEVI
994
DVE 2007
72 g
OEB 2007
42 g
OEB2 2007
33 g
FOSp
579 g
FOSp2/FOSp
0,56
MEr
11,18 MJ
NEL
6,76 MJ
nXP
151 g
UDP
20
RNB
5 g
MEr (INRA)
11,26 MJ
NEL (INRA)
6,9
UFL
0,96
UFV
0,90
PDIA
39
PDIE
93 g
PDIN
113 g

Najnowsza Zmiana 05-05-2021

Powyższe dane są wartościami uśrednionymi. Producent zastrzega sobie prawo do wprowadzenia zmian w składzie produktu.

Korzystamy z plików cookie w celach funkcjonalnych, analitycznych i marketingowych, aby zagwarantować właściwe funkcjonowanie naszej strony oraz zwiększyć jej przyjazność dla użytkownika. Polityka dotycząca plików cookie dostępna jest tutaj.