Pszenmix

Suchy, Energia, Bydło mleczne, Bydło mięsne, Białko

Opis

Pszenmix składa się z otrąb pszennych spryskanych syropem. Syrop wytwarza się podczas produkcji etanolu ze skrobi pszennej. Zawarte w niej cukry są poddawane fermentacji przy użyciu drożdży, co skutkuje powstaniem etalonu. Po oddzieleniu etanolu pozostały płynny produkt zostaje rozprowadzony natryskowo po otrębach pszennych.

Charakterystyka

Pszenmix cechuje wysoka strawność, dobry smak oraz umiarkowana zawartość białka, surowego błonnika i skrobi. Ze względu na dodatek w postaci syropu produkt ten cechuje się większą zawartością białka i wyższą wartością energetyczną w porównaniu z otrębami pszennymi.  Białko zostaje częściowo rozłożone w żwaczu, a częściowo bezpośrednio w jelicie cienkim. Ze względu na takie połączenie składników odżywczych, Pszenmix można z łatwością włączyć do różnych dawek żywieniowych i będzie on stanowił wartościowe dopełnienie źródła białka i energii przeznaczonego dla bydła mlecznego i mięsnego.

Porady dotyczące przechowywania, zastosowania i okresu trwałości

Pszenmix należy magazynować w środowisku wolnym od wilgoci. Należy go przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Okres przydatności Pszenmixu do spożycia wynosi maksymalnie do jednego roku przy założeniu, że rolnik stosuje się do powyższych wskazówek dotyczących magazynowania.

Specyfikacja Techniczna

Sucha masa
900 g
Białko surowe
207 g
Tłuszcz surowy
52 g
Włókno surowe
85 g
Popiół surowy
60 g
Skrobia
153 g
Skrobia trawiona w jelicie
23 g
Cukier
83 g
Wapń (Ca)
1,1 g
Fosfor (P)
11,3 g
Sód (Na)
5,1 g
Potas (K)
13,9 g
VEM
1011
VEVI
1066
DVE 2007
91 g
OEB 2007
10 g
OEB2 2007
-6 g
FOSp
552 g
FOSp2/FOSp
0,44
MEr
11,77 MJ
NEL
7,19 MJ
nXP
182 g
UDP
35
RNB
-1 g
MEr (INRA)
11,91 MJ
NEL (INRA)
7,3
UFL
1,02
UFV
0,97
PDIA
64
PDIE
116 g
PDIN
136 g

Najnowsza Zmiana 05-05-2021

Powyższe dane są wartościami uśrednionymi. Producent zastrzega sobie prawo do wprowadzenia zmian w składzie produktu.

Korzystamy z plików cookie w celach funkcjonalnych, analitycznych i marketingowych, aby zagwarantować właściwe funkcjonowanie naszej strony oraz zwiększyć jej przyjazność dla użytkownika. Polityka dotycząca plików cookie dostępna jest tutaj.