Młóto browarniane
Forma produktu | Wilgotna |
Okres przydatności do użycia | 6 miesiące, jeśli dobrze zakiszony |
Przechowywanie | W kopcu lub na betonowej posadzce |
Opis
Młóto browarniane to jeden z produktów wytwarzanych przez browary. Proces warzenia piwa wydobywa z jęczmienia słodowego węglowodany, pozostawiając białko i błonnik – składniki tworzące młóto browarne.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o jego stosowaniu i naszej firmie. Odwiedź tę stronę i zostaw swój numer telefonu. Nasz doradca zadzwoni do Ciebie!
Charakterystyka
Młóto browarniane jest coraz częściej wykorzystywane w żywieniu świń. Surowy błonnik pochodzący z jęczmienia, podobnie jak sam jęczmień, wywiera pozytywny wpływ na układ trawienny świń. Ze względu na wysoką zawartość niestrawnego surowego błonnika, młóto browarniane stanowi dobry surowiec na potrzeby pasz przeznaczonych dla prośnych loch (jest to pasza wysokowartościowa). Młóto browarniane daje losze uczucie sytości, co można wytłumaczyć stymulacją fermentacji w jelicie grubym i sprawia, że zwierzę jest spokojniejsze. Młóto browarniane opóźnia tempo przemieszczania się treści pokarmowych u tuczników, co zwiększa strawność paszy i tym samym poprawia jej wydajność. Błonnik składa się głównie ze związków NSP (polisacharydów nieskrobiowych) lub węglowodanów ulegających fermentacji.
Porady dotyczące przechowywania, zastosowania i okresu trwałości
Po jego dostarczeniu młóto browarniane powinno zostać umieszczone w silosie. Górna warstwa kopca powinna zostać wyrównana i przykryta w celu zapewnienia jej szczelności. Można użyć do tego celu folii i jakiegoś rodzaju obciążenia. Okres przydatności produktu do spożycia wynosi kilka miesięcy w warunkach szczelnego i higienicznego składowania w silosie. W warunkach prawidłowego składowania w silosie produkt ulegnie naturalnemu zakwaszeniu i tym samym będzie dobrze zakonserwowany. W celu zapewnienia lepszej konserwacji można dodać do niego soli.
Specyfikacja Techniczna
Najnowsza Zmiana 07-10-2020