Syrup Cargill
Opis
Syrop wytwarzany jest podczas produkcji alkoholu z płynnej skrobi pszennej. Skrobia zostaje przekształcona w alkohol przy pomocy mikroorganizmów. Po oddzieleniu alkoholu tworzy się syrop: płynny, brązowy i bogaty w białko produkt.
Charakterystyka
Syrop jest produktem o wysokiej zawartości białka, bogatym w aminokwasy. W skład tego białka wchodzą białka pochodzące z pszenicy oraz białka pochodzące z drożdży. W przypadku dawek podawanych tucznikom i maciorom bardzo ciekawym rozwiązaniem jest zastosowanie w możliwie wysokim stopniu syropu w miejsce mączki sojowej, śruty rzepakowej oraz koncentratów o wysokiej zawartości białka. Dzięki temu można znacząco ograniczyć koszty zakupu paszy. Ponadto, syrop cechuje się bardzo dobrą strawnością i zawiera glicerynę. Te dwie cechy decydują o jego wysokiej wartości energetycznej. Z tego względu syrop stanowi nie tylko doskonałe źródło białka, ale może również zastępować pasze wysokoenergetyczne, takie jak pszenica i kukurydza.
Porady dotyczące przechowywania, zastosowania i okresu trwałości
Syrop należy przechowywać w pionowo usytuowanym, kwasoodpornym i wyposażonym w mieszadło silosie o pojemności 50 m3. Jeżeli produkt nie będzie mieszany, należy liczyć się ze zróżnicowaniem w zakresie jego suchej masy. Zaleca się przemieszanie produktu przed każdym karmieniem, aby zapewnić jednorodność jego konsystencji. Należy zadbać o odpowiednie połączenie pomiędzy silosem i ciężarówką oraz prawidłowe oznaczenie silosu, aby zapobiec nieprawidłowościom podczas rozładunku. Aby uniknąć utraty suchej masy podczas przechowywania, należy oczyścić silos przed każdą dostawą. Przy zastosowaniu się do powyższych wskazówek, przydatność syropu do spożycia wynosi 3 miesiące.
Specyfikacja Techniczna
Najnowsza Zmiana 08-10-2020