Corn Syrup

Trzoda chlewna, Płynny, Białko

Opis

Syrop wytwarzany jest podczas produkcji alkoholu z kukurydzy. Skrobia zostaje przekształcona w alkohol przy pomocy mikroorganizmów. Po oddzieleniu alkoholu tworzy się syrop: płynny, brązowy i bogaty w białko produkt.

Charakterystyka

Syrop jest produktem o wysokiej zawartości białka, bogatym w aminokwasy. W skład tego białka wchodzą białka pochodzące z kukurydzy oraz białka pochodzące z drożdży. W przypadku dawek podawanych tucznikom i maciorom bardzo ciekawym rozwiązaniem jest zastosowanie w możliwie wysokim stopniu syropu w miejsce mączki sojowej, śruty rzepakowej oraz koncentratów o wysokiej zawartości białka. Dzięki temu można znacząco ograniczyć koszty zakupu paszy. Ponadto, syrop cechuje się bardzo dobrą strawnością i zawiera glicerynę. Te dwie cechy decydują o jego wysokiej wartości energetycznej. Z tego względu syrop stanowi nie tylko doskonałe źródło białka, ale może również zastępować pasze wysokoenergetyczne, takie jak pszenica i kukurydza.

Porady dotyczące przechowywania, zastosowania i okresu trwałości

Syrop należy przechowywać w pionowo usytuowanym, kwasoodpornym i wyposażonym w mieszadło silosie o pojemności 50 m3. Jeżeli produkt nie będzie mieszany, należy liczyć się ze zróżnicowaniem w zakresie jego suchej masy. Zaleca się przemieszanie produktu przed każdym karmieniem, aby zapewnić jednorodność jego konsystencji. Należy zadbać o odpowiednie połączenie pomiędzy silosem i ciężarówką oraz prawidłowe oznaczenie silosu, aby zapobiec nieprawidłowościom podczas rozładunku. Aby uniknąć utraty suchej masy podczas przechowywania, należy oczyścić silos przed każdą dostawą. Przy zastosowaniu się do powyższych wskazówek, przydatność syropu do spożycia wynosi 3 miesiące.

Specyfikacja Techniczna

Sucha masa
300 g
Białko surowe
193 g
Tłuszcz surowy
142 g
Włókno surowe
7 g
Popiół surowy
160 g
Skrobia
34 g
Cukier
51 g
Polisacharydy nieskrobiowe
280 g
Kwas octowy
3 g
Kwas mlekowy
57 g
Alkohol
1 g
Glicerol
85 g
Wapń (Ca)
2,3 g
Fosfor (P)
8,0 g
Fosfor strawny
6,4 g
Sód (Na)
12,1 g
Potas (K)
55,3 g
Chlor (Cl)
6,8 g
Lizyna strawna
6,5 g
Metionina strawna
2,5 g
Met + Cys strawna
4,8 g
Treonina strawna
5,1 g
Tryptofan strawny
1,6 g
MEs
15,00 (MJ)
EW wartość energii netto
1,33

Najnowsza Zmiana 24-02-2020

Powyższe dane są wartościami uśrednionymi. Producent zastrzega sobie prawo do wprowadzenia zmian w składzie produktu.

Korzystamy z plików cookie w celach funkcjonalnych, analitycznych i marketingowych, aby zagwarantować właściwe funkcjonowanie naszej strony oraz zwiększyć jej przyjazność dla użytkownika. Polityka dotycząca plików cookie dostępna jest tutaj.