Otręby pszenne

Trzoda chlewna

Opis

Otręby pszenne stanowią współprodukt powstający podczas mielenia na sucho pszenicy na mąkę. Składają się one z zewnętrznych powłok ziarna pszenicy połączonych z niewielkimi ilościami bielma skrobiowego.

Charakterystyka

Otręby pszenne cechuje bardzo dobry smak oraz umiarkowana zawartość białka, surowego błonnika i skrobi. Ze względu na takie połączenie składników odżywczych, otręby pszenne można z łatwością włączyć do różnych rodzajów dawek żywieniowych przeznaczonych dla świń. Otręby pszenne zawierają ciężkostrawny błonnik, który może pomóc w spowolnieniu procesu trawienia. Cechują się również bardzo wysoką zawartością związków NSP (polisacharydów nieskrobiowych).  W przeciwieństwie do skrobi, związki NSP ulegają rozłożeniu nie przez enzymy, ale przez mikroflorę jelitową. Stymuluje to rozwój korzystnej mikroflory, co jest bardzo ważne dla procesu trawienia oraz zdrowia przewodu pokarmowego.

Porady dotyczące przechowywania, zastosowania i okresu trwałości

Otręby pszenne należy magazynować w środowisku wolnym od wilgoci. Należy je przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Okres przydatności otrąb pszennych do spożycia wynosi maksymalnie do 6 miesięcy przy założeniu, że rolnik stosuje się do powyższych wskazówek dotyczących magazynowania.

Specyfikacja Techniczna

Sucha masa
855 g
Białko surowe
177 g
Tłuszcz surowy
47 g
Włókno surowe
99 g
Popiół surowy
58 g
Skrobia
252 g
Cukier
69 g
Polisacharydy nieskrobiowe
337 g
Glicerol
9 g
Wapń (Ca)
1,2 g
Fosfor (P)
12,3 g
Fosfor strawny
2,2 g
Sód (Na)
0,2 g
Potas (K)
15,4 g
Chlor (Cl)
0,7 g
(SID) Lizyna strawna
5,5 g
(SID) Metionina strawna
2,3 g
(SID) Met + Cys strawna
5,2 g
(SID) Treonina strawna
4,2 g
(SID) Tryptofan strawny
2,0 g
MEs
10,82 (MJ)
EW wartość energii netto
0,91
E-ciąża
0,98

Najnowsza Zmiana 25-05-2020

Powyższe dane są wartościami uśrednionymi. Producent zastrzega sobie prawo do wprowadzenia zmian w składzie produktu.