Serwatka

Trzoda chlewna, Płynny, Białko
Forma produktu Płynny
Okres przydatności do użycia 3 miesiące
Przechowywanie kwasoodporny silos lub bunkier
 
 

Opis

W przemyśle mleczarskim powstają różne produkty uboczne, które można wykorzystać jako paszę dla zwierząt, z których jedną jest serwatka. Przy wytwarzaniu sera przez dodanie podpuszczki substancje stałe w mleku (białka, tłuszcz i minerały) są oddzielane od wilgoci (serwatka serowa). Podpuszczka zawiera enzym rozszczepiający białko, chymozynę, która powoduje krzepnięcie (koagulację) niektórych białek mleka i umożliwia separację twarogu i serwatki. Serwatka nadal zawiera wiele substancji z mleka, w tym witaminy, białko serwatki, cukier mleczny i minerały.

Charakterystyka

Serwatka serowa jest podstawowym składnikiem wielu dawek pokarmu płynnego. Jest ważnym źródłem białka i może być uwzględniony w dawkach do 7,5%. Serwatka serowa zawiera korzystny wzór aminokwasowy o dobrej strawności. Wysoka zawartość cukrów (laktozy) jest wysoce strawna i sprawia, że produkt jest wyjątkowo odpowiedni dla (młodych) świń. Serwatka serowa ulega naturalnej fermentacji, która wytwarza kwasy organiczne. Obecność kwasów organicznych ma korzystny wpływ na przewód pokarmowy świni, obniża pH w żołądku. Spowalnia to wzrost drobnoustrojów w paszy i obniża pojemność buforową całej zawiesiny. Niższa wartość pH w żołądku stymuluje również konwersję pepsynogenu do pepsyny, enzymu rozszczepiającego białko. Badania pokazują, że wartość pH w żołądku jest również związana z szybkością opróżniania żołądka. Krótko mówiąc, niskie pH powoduje opóźnione opróżnianie żołądka. W rezultacie całkowita zawiesina, w tym pasza uzupełniająca, jest wykorzystywana bardziej wydajnie i pełniej. Serwatka serowa jest nie tylko cennym źródłem białka, ale także produktem promującym stan zdrowia świni.

Porady dotyczące przechowywania, zastosowania i okresu trwałości

Serwatka serowa to płynna pasza dla zwierząt dostarczana w cysternach (około 25 ton na ładunek). Produkt musi być przechowywany w szczelnej dla cieczy przestrzeni, takiej jak silos magazynowy lub (powlekany) betonowy bunkier magazynowy. Zdecydowanie zaleca się regularne mieszanie produktu, aby zapobiec zwiotczeniu, najlepiej przed rozpoczęciem dozowania. Regularne czyszczenie magazynów, premiksów i tym podobnych jest niezbędne do higienicznego rozprowadzania płynnej paszy dla świń i zapobiegania fermentacji w magazynach, premiksach i rurach.

Specyfikacja Techniczna

Sucha masa
59 g
Białko surowe
119 g
Tłuszcz surowy
17 g
Włókno surowe
0 g
Popiół surowy
122 g
Cukier
552 g
Polisacharydy nieskrobiowe
145 g
Kwas octowy
19 g
Kwas mlekowy
218 g
Wapń (Ca)
21,7 g
Fosfor (P)
7,0 g
Fosfor strawny
5,7 g
Sód (Na)
7,8 g
Potas (K)
27,5 g
Chlor (Cl)
17,0 g
Lizyna strawna
7,0 g
Metionina strawna
1,5 g
Met + Cys strawna
3,8 g
Treonina strawna
6,0 g
Tryptofan strawny
1,5 g
MEs
13,42 (MJ)
EW wartość energii netto
1,21

Najnowsza Zmiana 24-02-2020

Powyższe dane są wartościami uśrednionymi. Producent zastrzega sobie prawo do wprowadzenia zmian w składzie produktu.

Korzystamy z plików cookie w celach funkcjonalnych, analitycznych i marketingowych, aby zagwarantować właściwe funkcjonowanie naszej strony oraz zwiększyć jej przyjazność dla użytkownika. Polityka dotycząca plików cookie dostępna jest tutaj.