Verbio Vital

Trzoda chlewna, Płynny, Białko

Opis

Syrop wytwarzany jest podczas produkcji alkoholu ze skrobi zbożowej. Skrobia zostaje przekształcona w alkohol przy pomocy mikroorganizmów. Po oddzieleniu alkoholu tworzy się syrop: płynny, brązowy i bogaty w białko produkt.

Charakterystyka

Syrop jest produktem o wysokiej zawartości białka, bogatym w aminokwasy. W skład tego białka wchodzą białka pochodzące z pszenicy oraz białka pochodzące z drożdży. W przypadku dawek podawanych tucznikom i maciorom bardzo ciekawym rozwiązaniem jest zastosowanie w możliwie wysokim stopniu syropu w miejsce mączki sojowej, śruty rzepakowej oraz koncentratów o wysokiej zawartości białka. Dzięki temu można znacząco ograniczyć koszty zakupu paszy. Ponadto, syrop cechuje się bardzo dobrą strawnością i zawiera glicerynę. Te dwie cechy decydują o jego wysokiej wartości energetycznej. Z tego względu syrop stanowi nie tylko doskonałe źródło białka, ale może również zastępować pasze wysokoenergetyczne, takie jak pszenica i kukurydza.

Porady dotyczące przechowywania, zastosowania i okresu trwałości

Syrop należy przechowywać w pionowo usytuowanym, kwasoodpornym i wyposażonym w mieszadło silosie o pojemności 50 m3. Jeżeli produkt nie będzie mieszany, należy liczyć się ze zróżnicowaniem w zakresie jego suchej masy. Zaleca się przemieszanie produktu przed każdym karmieniem, aby zapewnić jednorodność jego konsystencji. Należy zadbać o odpowiednie połączenie pomiędzy silosem i ciężarówką oraz prawidłowe oznaczenie silosu, aby zapobiec nieprawidłowościom podczas rozładunku. Aby uniknąć utraty masy suchej podczas przechowywania, należy oczyścić silos przed każdą dostawą. Przy zastosowaniu się do powyższych wskazówek, przydatność syropu do spożycia wynosi 3 miesiące.

Specyfikacja Techniczna

Sucha masa
270 g
Białko surowe
390 g
Tłuszcz surowy
110 g
Włókno surowe
10 g
Popiół surowy
80 g
Skrobia
40 g
Cukier
80 g
Kwas octowy
7 g
Kwas mlekowy
70 g
Glicerol
50 g
Wapń (Ca)
1,9 g
Fosfor (P)
11,0 g
Fosfor strawny
6,2 g
Sód (Na)
0,8 g
Potas (K)
22,5 g
Chlor (Cl)
3,3 g
Lizyna strawna
12,9 g
Metionina strawna
5,1 g
Met + Cys strawna
11,3 g
Treonina strawna
10,2 g
Tryptofan strawny
3,2 g
MEs
16,10 (MJ)
EW wartość energii netto
1,35

Najnowsza Zmiana 24-02-2020

Powyższe dane są wartościami uśrednionymi. Producent zastrzega sobie prawo do wprowadzenia zmian w składzie produktu.

Korzystamy z plików cookie w celach funkcjonalnych, analitycznych i marketingowych, aby zagwarantować właściwe funkcjonowanie naszej strony oraz zwiększyć jej przyjazność dla użytkownika. Polityka dotycząca plików cookie dostępna jest tutaj.