Jakość

Duynie jest jako dostawca pasz dla zwierząt świadoma ogromnej odpowiedzialności, która się z tym wiąże, tworząc podstawę łańcucha pokarmowego. Dlatego wszystkie nasze produkty spełniają GMP+2006. Niniejsze certyfikaty zapewniają gwarancje produkcji bezpiecznej i zdrowej żywności. Stawiają wymogi dotyczące monitorowania, kontroli jakości, tracking & tracing i zarządzania kryzysowego.

Procedura ustalania masy suchej
Kwasy organiczne w produktach ubocznych
Podczas przechowywania produktów ubocznych zachodzi naturalny proces fermentacji. Skrobia i cukry są przekształcane w kwasy organiczne. Kwasy organiczne przyczyniają się do wartości odżywczej produktu ubocznego. Podczas oznaczania suchej masy kwasy organiczne częściowo się ulotnią. Proces ulatniania zachodzi tylko podczas suszenia produktu ubocznego, a nie w Państwa magazynie. W związku z tym ilość suchej masy po powtórnej analizie może być niższa niż podana przez Duynie, podczas gdy wartość odżywcza zostaje zachowana. Duynie określa suchą masę według oficjalnie zatwierdzonej metody NEN ISO 6469. Ponadto laboratorium Duynie  posiada certyfikowany kod laboratorium (GMP+ B1 badanie laboratoryjne).

Procedura suchej masy

Duynie rozróżnia określenia suchej masy produktów zawierających więcej niż 4% cukru i zawierających poniżej 4% cukru. W przypadku produktów zawierających mniej niż 4% cukru umieszczana jest na 16 godzin w 103°C w masie suchej próbka. Po 16 godzinach próbka zostaje ponownie zważona i obliczana jest masa sucha. W przypadku produktów zawierających powyżej 4% cukru próbkę umieszcza się na 4 godziny w temperaturze 80°C w piecu próżniowym. Po 4 godzinach próbka zostaje ponownie zważona i obliczana jest masa sucha. Jeśli produkty zawierające powyżej 4% cukru są suszone przez 16 godzin w temperaturze 103°C, cukier może zostać spalony, w wyniku czego ilość masy suchej jest niższa. Duynie zaleca zatem, aby używać podaną przez nas zawartość suchej masy, aby we właściwy sposób obliczyć rację żywnościową.

Skargi

Jeśli w odniesieniu do zawartości dostarczonej masy suchej  zaistnieje różnica zdań, zostanie przeprowadzona ponowna analiza w próbce, która została wydana przy dostawie do klienta.
Ponieważ istnieje różnica w zawartości kwasów organicznych i etanolu w produktach ubocznych i podczas przechowywania u klienta tworzą się dodatkowe kwasy organiczne, przy nieprawidłowości >1,0% odebrana zostanie oddzielna próbka, po czym odbędzie się w naszym laboratorium ponowna analiza.
Ponowna analiza może odbyć się tylko w oddzielnej próbce i nigdy nie może być wykonywana po pięciu dniach roboczych od momentu kiedy sucha masa została przekazana klientowi.