Młóto browarniane - Bydło

Forma produktu Wilgotna
Okres przydatności do użycia 6 miesiące, jeśli dobrze zakiszony
Przechowywanie W kopcu lub na betonowej posadzce

Opis

Młóto browarniane to jeden z produktów wytwarzanych przez browary. Proces warzenia piwa wydobywa z jęczmienia słodowego węglowodany, pozostawiając białko i błonnik – składniki tworzące młóto browarne. 

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o jego stosowaniu i naszej firmie. Odwiedź tę stronę i zostaw swój numer telefonu. Nasz doradca zadzwoni do Ciebie!

Charakterystyka

Młóto browarniane to produkt wykorzystywany często w hodowli bydła. Cechuje się on wysokim poziomem zawartości białka chronionego, które jest trawione w jelicie i wpływa pozytywnie na zawartość białka w mleku. W gospodarstwach stosujących duży udział niskobiałkowej paszy objętościowej (kiszonka kukurydziana) w podstawowej dawce pokarmowej pojawiają się problemy wynikające z niedoborów białka w żwaczu u krów. Gospodarstwa zwykle radzą sobie z takimi niedoborami białka poprzez zakup koncentratów o wysokiej zawartości białka lub bogatych w białko produktów o wilgotnej konsystencji.

W hodowli bydła mlecznego bardzo ważne jest ograniczanie strat azotu. Aby osiągnąć ten cel, należy zapewnić optymalne funkcjonowanie żwacza. Ze względu na wykształcone białko drobnoustrojowe, żwacz odgrywa ważną rolę w odpowiedzi na zapotrzebowanie krów na aminokwasy i dostarcza im dużej części wymaganej energii w postaci lotnych kwasów tłuszczowych. Młóto browarniane ma działanie stabilizujące w procesie fermentacji zachodzącej w żwaczu. W okresach, gdy dostępna jest mniejsza ilość paszy objętościowej wytwarzanej w gospodarstwie, młóto browarne może być wykorzystywane jako zamiennik paszy objętościowej. Stanowi ono również dobry dodatek do lekkiej lub bogatej w cukry kiszonki z traw.

Cechuje się ono działaniem ochronnym na żwacz krowy i zapobiega powstawaniu kwasicy żwacza. Młóto browarniane wywiera pozytywny wpływ na trawienie, a nawóz pochodzący od zwierząt, które są karmione paszą zawierającą młóto browarne ma często prawidłową konsystencję. Młóto browarniane cechuje się niską zawartością potasu, dzięki czemu wpływa ono pozytywnie na równowagę składników mineralnych, w tym na przyswajanie magnezu i innych pierwiastków. Ponadto, podawanie młóta browarnianego prowadzi do lepszego przyswajania azotu zawartego w paszy.

Prawidłowo działający żwacz odnosi korzyści z odpowiedniej stymulacji fizycznej i chemicznej. Stymulacja fizyczna związana jest z paszami powstałymi na bazie roślin łodygowych, które wypełniają żwacz i pobudzają jego ściany.  Dzięki temu w żwaczu powstaje swoisty "materac". Taka stymulacja powoduje, że żwacz pracuje, a znajdująca się w nim treść jest lepiej wymieszana. Pasza treściwa, taka jak młóto browarniane pozostaje w żwaczu dłużej, dzięki czemu krowa może pozyskać z niej więcej energii i białka. Pasza treściwa nie przechodzi przez czepiec z łatwością, co pobudza krowę do jeszcze bardziej intensywnego przeżuwania. Takie zachowanie zwiększa wydajność trawienia. Wpływa to nie tylko na poprawę trawienia paszy treściwej, ale również na trawienie innych składników paszy dzięki dodaniu do niej młóta browarnianego.

Porady dotyczące przechowywania, zastosowania i okresu trwałości

Po jego dostarczeniu młóto browarniane powinno zostać umieszczone w silosie. Górna warstwa kopca powinna zostać wyrównana i przykryta w celu zapewnienia jej szczelności. Można użyć do tego celu folii i jakiegoś rodzaju obciążenia. W warunkach szczelnego i higienicznego składowania w silosie okres trwałości produktu wynosi kilka miesięcy. W warunkach prawidłowego składowania w silosie produkt ulegnie naturalnemu zakwaszeniu i tym samym będzie dobrze zakonserwowany. W celu zapewnienia lepszej konserwacji można dodać do niego soli.

Specyfikacja Techniczna

Sucha masa
220 g
Białko surowe
240 g
Tłuszcz surowy
107 g
Włókno surowe
186 g
Popiół surowy
44 g
Skrobia
20 g
Skrobia trawiona w jelicie
2 g
Cukier
5 g
Kwas mlekowy
30 g
Wapń (Ca)
4,2 g
Fosfor (P)
6,2 g
Magnez (Mg)
2,3 g
Sód (Na)
0,3 g
Potas (K)
0,6 g
Chlor (Cl)
0,5 g
VEM
942
VEVI
948
FOSp
347 g
FOSp2/FOSp
0,26
MEr
11,63 MJ
NEl
6,92 MJ
nXP
179 g
RNB
10 g
PDIE
154 g
PDIN
178 g
DVE 2007
132 g
OEB 2007
53 g
OEB2 2007
13 g

Najnowsza Zmiana 14-08-2019

Powyższe dane są wartościami uśrednionymi. Producent zastrzega sobie prawo do wprowadzenia zmian w składzie produktu.

Korzystamy z plików cookie w celach funkcjonalnych, analitycznych i marketingowych, aby zagwarantować właściwe funkcjonowanie naszej strony oraz zwiększyć jej przyjazność dla użytkownika. Polityka dotycząca plików cookie dostępna jest tutaj.