Młóto browarniane

Opis

Młóto browarniane to jeden z produktów wytwarzanych przez browary. Proces warzenia piwa wydobywa z jęczmienia słodowego węglowodany, pozostawiając białko i błonnik – składniki tworzące młóto browarne. 

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o jego stosowaniu i naszej firmie. Odwiedź tę stronę i zostaw swój numer telefonu. Nasz doradca zadzwoni do Ciebie!

Charakterystyka

Młóto browarniane to produkt wykorzystywany często w hodowli bydła. Cechuje się on wysokim poziomem zawartości białka chronionego, które jest trawione w jelicie i wpływa pozytywnie na zawartość białka w mleku. W gospodarstwach stosujących duży udział niskobiałkowej paszy objętościowej (kiszonka kukurydziana) w podstawowej dawce pokarmowej pojawiają się problemy wynikające z niedoborów białka w żwaczu u krów. Gospodarstwa zwykle radzą sobie z takimi niedoborami białka poprzez zakup koncentratów o wysokiej zawartości białka lub bogatych w białko produktów o wilgotnej konsystencji.

W hodowli bydła mlecznego bardzo ważne jest ograniczanie strat azotu. Aby osiągnąć ten cel, należy zapewnić optymalne funkcjonowanie żwacza. Ze względu na wykształcone białko drobnoustrojowe, żwacz odgrywa ważną rolę w odpowiedzi na zapotrzebowanie krów na aminokwasy i dostarcza im dużej części wymaganej energii w postaci lotnych kwasów tłuszczowych. Młóto browarniane ma działanie stabilizujące w procesie fermentacji zachodzącej w żwaczu. W okresach, gdy dostępna jest mniejsza ilość paszy objętościowej wytwarzanej w gospodarstwie, młóto browarne może być wykorzystywane jako zamiennik paszy objętościowej. Stanowi ono również dobry dodatek do lekkiej lub bogatej w cukry kiszonki z traw.

Cechuje się ono działaniem ochronnym na żwacz krowy i zapobiega powstawaniu kwasicy żwacza. Młóto browarniane wywiera pozytywny wpływ na trawienie, a nawóz pochodzący od zwierząt, które są karmione paszą zawierającą młóto browarne ma często prawidłową konsystencję. Młóto browarniane cechuje się niską zawartością potasu, dzięki czemu wpływa ono pozytywnie na równowagę składników mineralnych, w tym na przyswajanie magnezu i innych pierwiastków. Ponadto, podawanie młóta browarnianego prowadzi do lepszego przyswajania azotu zawartego w paszy.

Prawidłowo działający żwacz odnosi korzyści z odpowiedniej stymulacji fizycznej i chemicznej. Stymulacja fizyczna związana jest z paszami powstałymi na bazie roślin łodygowych, które wypełniają żwacz i pobudzają jego ściany.  Dzięki temu w żwaczu powstaje swoisty "materac". Taka stymulacja powoduje, że żwacz pracuje, a znajdująca się w nim treść jest lepiej wymieszana. Pasza treściwa, taka jak młóto browarniane pozostaje w żwaczu dłużej, dzięki czemu krowa może pozyskać z niej więcej energii i białka. Pasza treściwa nie przechodzi przez czepiec z łatwością, co pobudza krowę do jeszcze bardziej intensywnego przeżuwania. Takie zachowanie zwiększa wydajność trawienia. Wpływa to nie tylko na poprawę trawienia paszy treściwej, ale również na trawienie innych składników paszy dzięki dodaniu do niej młóta browarnianego.

Porady dotyczące przechowywania, zastosowania i okresu trwałości

Po jego dostarczeniu młóto browarniane powinno zostać umieszczone w silosie. Górna warstwa kopca powinna zostać wyrównana i przykryta w celu zapewnienia jej szczelności. Można użyć do tego celu folii i jakiegoś rodzaju obciążenia. W warunkach szczelnego i higienicznego składowania w silosie okres trwałości produktu wynosi kilka miesięcy. W warunkach prawidłowego składowania w silosie produkt ulegnie naturalnemu zakwaszeniu i tym samym będzie dobrze zakonserwowany. W celu zapewnienia lepszej konserwacji można dodać do niego soli.

Productspecificaties

Sucha masa
220 g
Białko surowe
240 g
Tłuszcz surowy
107 g
Włókno surowe
186 g
Popiół surowy
44 g
Skrobia
20 g
Cukier
5 g
Skrobia trawiona w jelicie
2 g
Kwas octowy
2 g
Kwas mlekowy
30 g
Magnez (Mg)
2,3 g
Wapń (Ca)
4,2 g
Fosfor (P)
6,2 g
Sód (Na)
0,3 g
VEM
942
Potas (K)
0,6 g
VEVI
948
Chlor (Cl)
0,5 g
FOSp
347 g
FOSp2/FOSp
0,26
MEr
11,63 MJ
NEl
6,92 MJ
nXP
179 g
RNB
10 g
PDIE
154 g
PDIN
178 g
DVE 2007
132 g
OEB 2007
53 g
OEB2 2007
13 g
Najnowsza Zmiana 29-11-2018
Powyższe dane są wartościami uśrednionymi. Producent zastrzega sobie prawo do wprowadzenia zmian w składzie produktu.
Forma produktu Wilgotna
Okres przydatności do użycia 6 miesiące, jeśli dobrze zakiszony
Przechowywanie W kopcu lub na betonowej posadzce

Download PDF

Drukuj stronę

Silosy od Duynie

Pasze mokre i wilgotne wymagają odpowiednich warunków przechowywania, co często jest barierą przed stosowaniem tego typu żywienia. Oprócz wsparcia w żywieniu zwierząt gospodarskich, firma Duynie oferuje wsparcie w przechowywaniu pasz.

Rozpoczynając współpracę z firmą Duynie, otrzymasz silos do przechowywania naszych pasz płynnych. Dzięki temu poprawisz wydajność oraz obniżysz koszty żywienia bez martwienia się o silos.

W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji skontaktuj się z naszym zespołem: info@duynie.pl
T: 71 881 12 00

Selecteer uw regio:   

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie ze strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

OK