Cornmix (Śruta kukurydziana S)

Suchy, Energia, Bydło mleczne, Bydło mięsne

Opis

Śruta kukurydziana to współprodukt powstający w procesie suchej obróbki kukurydzy prowadzonej w celu uzyskania kaszy kukurydzianej, mąki i oleju. Zawiera ona zarodki kukurydzy, bielmo oraz powłokę ziarna.  

Charakterystyka

Ze względu na wysoką strawność oraz wysoką zawartość skrobi i tłuszczu, śruta kukurydziana stanowi doskonałe źródło energii dla przeżuwaczy. W porównaniu z pszenicą i jęczmieniem zawartość skrobi chronionej jest wyższa, co oznacza, że podawana pasza może zwierać więcej składników energetycznych bez jednoczesnego wzrostu ryzyka wystąpienia kwasicy żwacza. Wysoka wartość energetyczna pomaga zapobiegać ujemnemu bilansowi energetycznemu podczas wczesnej laktacji i stymuluje wytwarzanie mleka.

W przypadku bydła mięsnego dobra strawność i wysoka wartość energetyczna są ważnymi czynnikami umożliwiającymi uzyskanie optymalnego wskaźnika wzrostu.  Z tego powodu śruta kukurydziana stanowi dobre źródło energii w okresie wzrostu, a szczególnie na jego końcowym etapie.

Porady dotyczące przechowywania, zastosowania i okresu trwałości

Śrutę kukurydzianą należy magazynować w środowisku wolnym od wilgoci. Należy ją przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. Okres przydatności śruty kukurydzianej do spożycia wynosi maksymalnie do jednego roku przy założeniu, że rolnik stosuje się do powyższych wskazówek dotyczących magazynowania.

Specyfikacja Techniczna

Sucha masa
867 g
Białko surowe
90 g
Tłuszcz surowy
93 g
Włókno surowe
43 g
Popiół surowy
27 g
Skrobia
495 g
Skrobia trawiona w jelicie
111 g
Cukier
25 g
Wapń (Ca)
0,3 g
Fosfor (P)
0,4 g
Magnez (Mg)
2,2 g
Sód (Na)
0,2 g
Potas (K)
1,1 g
Chlor (Cl)
0,6 g
VEM
1314
VEVI
1466
DVE 2007
101 g
OEB 2007
-64 g
OEB2 2007
-33 g
FOSp
568 g
FOSp2/FOSp
0,48
MEr
14,06 MJ
nXP
149 g
UDP
50
RNB
-10 g
MEr (INRA)
14,08 MJ
NEL (INRA)
9,6
UFL
1,25
UFV
1,25
PDIA
50
PDIE
105 g
PDIN
69 g

Najnowsza Zmiana 05-05-2021

Powyższe dane są wartościami uśrednionymi. Producent zastrzega sobie prawo do wprowadzenia zmian w składzie produktu.

Korzystamy z plików cookie w celach funkcjonalnych, analitycznych i marketingowych, aby zagwarantować właściwe funkcjonowanie naszej strony oraz zwiększyć jej przyjazność dla użytkownika. Polityka dotycząca plików cookie dostępna jest tutaj.